söndag 31 oktober 2010

Abchazien

Förra veckan var Peeter på resa i Abchazien. 1992 förklarade Abchaziska separatister regionens självständighet från Georgien. Ett krig utbröt som ledde till att Georgien förlorade kontrollen över området och hundratusentals etniska georgier lämnade regionen. Konflikten har ännu inte fått någon politisk lösning och de flesta internflyktingarna lever fortfarande i läger runt om i Georgien.

Abchazien visade sig vara mycket annorlunda än övriga Georgien. Peeter besökte bla en stad där 3/4 av befolkningen hade flytt och vart och vartannat hus var övergivet. Vädret var vackert och han blev väl omhändertagen av ett par äldre damer som såklart blev väldigt förtjusta i Peeter. Livet här hemma flöt på som vanligt. Vi klarade oss bra utan pappan även om Vilma en kväll fick ett "jag saknar pappa"-utbrott.

lördag 30 oktober 2010

Halloween

Igår var det halloween-fest på dagis. Vilma var prinsessa och Einar skulle vara spöke, men spökdräkten åkte av innan festen började. Barnen fick gå runt till olika stationer och göra "trick or treat" och hade sedan var sin liten korg full med godsaker som de glatt tryckte i sig. Sedan gick Vilma loss på chipsen och pappan bjöd barnen på vin som han trodde var juice. Både Vilma och Einar hade svårt att somna så istället för att kämpa i det oändliga satte vi på Rasmus på luffens och hoppades de skulle somna framför TV:n. Datorn plingade och vi fick skypa med Lena och Olle. Slutade med att barnen somnade vid halv elva...

Nu har vi haft en härlig frukost med tända ljus, brasa, ägg och kaviarsmörgåsar och blåbärspannkakor. Peeter har fått sovmorgon, men nu var det dags att vakna tyckte jag så barnen fick springa upp och väcka honom.

torsdag 28 oktober 2010

Hungran

I morse åt Vilma en portion gröt, yoghurt och en äggsmörgås till frukost - efter att ha druckit välling! Hon har varit väldigt hungrig den senaste tiden. Tyvärr inte så mycket som hon gillar så det är lite svårt att tillfredsställa hennes ätbehov. Vilma åt nästan allt när hon var liten och började äta mat. Det enda jag kan komma på som hon inte gillade var sushi och melon. Vi brukade inte behöva fundera på vilken mat vi skulle laga för nästan allt funkade. Nu blir menyn lite mer begränsad... Kan man äta pannkaka varje dag?

tisdag 26 oktober 2010

Datorer, datorer

Nu har jag ägnat två hela dagar till att fixa med datorer. Ja, inte riktigt hela arbetsdagar kanske, men i stort sett all egen tid hemma i allafall. Igår var Dato här och hjälpte oss att installera den nyinköpta trådlösa routern. Det gick finemang (men även han kliade sitt hår ibland). Det är så enkelt när man inte behöver förstå datorn själv... Han såg också till att jag kom ut på internet från min jobbdator. Uppkopplingen via VPN till SJM:s server ville dock inte samarbeta.

Idag började jag dagen med att ringa till Service Desk på jobbet. Och efter att ha försökt några olika varianter så var jag inne i outlook, intranät och bland jobbdokumenten. Tack Emelie! Med ångan uppe så gav jag mig på att försöka installera vår skrivare också. Det hade Dato gått bet på under gårdagen och varför jag trodde att jag skulle lyckas vet jag inte. Var mindre framgångsrik även jag och gav tillslut upp. Efter en sväng till parken med barnen nu på eftermiddagen tänkte jag att jag skulle göra ett sista försök. Och helt plötsligt fungerade det, utan att jag gjorde någonting egentligen. Jag vet i allafall inte vad jag gjorde som var rätt.

Datorer, datorer - jag blir aldrig klok på dem. Jag är glad att jag valt att jobba med människor som alltid är okomplicerade och förutsägbara...

lördag 23 oktober 2010

Djur i bur

Igår var jag med barnen och Olga på Tbilisi zoo. Vi såg elefanter, zebror, strutsar, krokodil, apor, björnar, jakar, flamingos, tiger och flera andra djur. Vissa delar av djurparken var trevliga och djuren hade ganska stora ytor och fina inhängnader, men när vi kom till björnarna, aporna och tigern så var det lite beklämmande. Små burar med täta stängsel och djur som såg ledsna ut... Något som händer här titt som tätt är att även vi blir beskådade som djur i bur. När vi är ute med barnen så tittar de flesta, vissa vill ta kort och andra kommer fram och klappar och pussar på dem. Mindre roligt tycker Vilma och Einar... Det intressanta är att det ofta är killar i tonåren som är mest förtjusta och närgångna.

Idag har vi haft Sally med föräldrar på middag. Sally är en dagiskompis till Vilma och Einar. Hon är 3 år och kommer från Danmark. Vi hade en jättetrevlig eftermiddag och kväll tillsammans. Baba ganush, parmesanost, köttfärssås, tagliatelle, georgiskt rödvin, glass och banan. Nu är vi mätta och belåtna, gästerna har gått hem, köket är städat och barnen sover.

måndag 18 oktober 2010

Nappjakt

Idag lyckades Olga smälta ihop Einars alla nappar till en stor nappkaka när hon skulle koka dem rena. Jag vet inte exakt hur det gick till, men hon hade lämnat dem på spisen i en lite för liten kastrull, med lite för lite vatten... Hon ville så klart köpa nya för egna pengar vilket jag motsatte mig, men hon gav sig inte. Vi gick ut på nappjakt tillsammans och besökte alla apotek på denna sidan om stan och även några vanliga affärer och några barnaffärer. Att hitta en napp som jag trodde att Einar skulle gilla var inte det lättaste. Napparna var för mindre barn, i latex, med ergonomisk topp eller för medicinering... Jag känner min son och jag vet att han bara kommer att acceptera en viss sorts napp. Istället hittade vi svensk välling och barnmat på ett apotekt. Nu behöver vi ju inte det eftersom vi köpte med oss 3 flyttkartonger (450 liter) välling hit och våra barn är för stora för barnmat, men i alla fall bra att veta. Hur som helst hittade vi en sorts napp som var ganska lik Einars mam-nappar (produktplacering?) och Olga köpte ett två-pack. När vi kom hem från dagis berättade jag för Einar vad som hade hänt. Sån tur var hade en napp överlevt och Einar sa: "Får jag ha krokodil-nappen en stund så är jag glad." Han blev också glad åt de två nya napparna. Återstår att se om han tycker om att suga på dem. Kanske ett bra läge för Einar att sluta med napp?

söndag 17 oktober 2010

Kakheti

Så kom vi iväg i alla fall. Vilma pigg och glad på fredag morgon och inga andra utbrott under natten så vi packade in oss i bilen och lämnade ett regnigt Tbilisi. Första utmaningen var att ta sig ut ur stan, men tack vare en ypperlig vägbeskrivning och en eminent kartläsare (jag) så gick det som en dans. Tog sikte på Sighnaghi som är en av de städer som Georgien har satsat mest på för att locka turister, vackert belägen med gamla restaurerade byggnader. Tyvärr fick vi inte se något av detta. När vi kom fram till Sighnaghi så låg dimman tät och vi såg knappt 10 meter framför oss. Stannade i alla fall för lunch och barnen fick leka av sig lite i en lekpark i regnet. Det få bli ett nytt besök vid senare tillfälle.

Fortsatte sedan vår färd mot Ikalto där vi skulle övernatta. Besökte först Ikalto kloster där vi ringde till vår värdinna Tsitsino som skickade gubben sin, Vasha, att hämta oss. Han tryckte in sig i vår bil och vägledde oss till vårt boende. Vårt rum var svinkallt, ingen uppvärmning i huset förrutom kaminen i köket, men välkomnandet var varmt och vänligt. De ställde iorning vårt rum och dukade sedan fram vår middag. Vi bjöds på bröd, ost, en sallad gjord på gurka, tomat och lök, vitkålssallad, stekt aubergin, auberginer fyllda med (mycket) vitlök, köttgryta, bönsoppa, vin och vindruvsjuice. När barnen hade somnat fick vi te, bröd, ost, hemgjord björnbärssylt och jordgubbssylt och något annat sött som smakade lite som honung. Vi gick och lade oss mätta och belåtna. Med pyjamas på och nerkrupna under täcket sov vi gott trots kylan i rummet.

Lördag morgon fick vi möjlighet att upptäcka gården lite bättre. Solen sken och temperaturen steg snabbt (utomhus, inne var det fortfarande kallt, kallt). Barnen matade hönsen och vi tittade på när Vasha gjorde vin. Tsitsino pysslade och plockade ihop vindruvor som vi fick med oss. Färden fortsatte sedan mot Gremi. Där klättrade vi upp i kyrkans högsta torn. Var lite vågat insåg vi när vi kom till toppen då det var trångt där uppe och dåligt med staket. Inte att rekommender med två små barn kanske, men Vilma klättrade så försiktigt och Einar lät sig bäras. Sedan bestämde vi oss för att åka hem. Att stanna en natt till i det kalla men hemtrevliga huset var inte aktuellt. Jag hade tyvärr lite svårt att njuta av den otroligt vackra och slingrande hemfärden då det hade blivit min tur att få ont i magen...

Det blir definitivt fler besök i Kakheti och fler övernattningar på sk "homestays".
Fler bilder från resan

torsdag 14 oktober 2010

Uppskjuten resa

Skulle åkt iväg på vår efterlängtade långhelg till Kakheti idag. Men i natt kom magsjukan till vårt hus... Vi vaknade av att Vilma smög fram och tillbaka för att själv torka upp i sängen. Vår lilla prinsessa! Sedan låg hon i vår säng och var ganska pigg, pratglad och filosoferande mellan kräkningarna. Till slut flyttade jag över och la mig hos Einar för att få sova lite. Men jag låg bara och väntade på att han också skulle kräkas för han sov så oroligt. Han slapp, men var uppe på toaletten två gånger och var lite febrig. Så vi fick stanna hemma idag helt enkelt. Håller tummarna för att det inte blir något nytt utbrott under natten så kan vi åka imorgon istället.

onsdag 13 oktober 2010

Yoga

Nu har jag kommit igång med yoga. Har hittat en ukrainsk kvinna som undervisar yoga på engelska och ryska - just nu hemma i en lägenhet tillhörandes en fransman som arbetar för EU. Har hunnit med två pass i en grupp som yogat tillsammans i ett år ungefär. Yogan är en form av hatha-yoga. Lite annorlunda än den Ashtanga-yoga som jag har gjort hemma som är mer fysisk och dynamisk, men jag vänjer mig nog snart. Kan snart stå på huvudet hoppas jag! Får träna lite hemma också...

Igår var Olga och jag iväg till en bilverkstad en bit utanför stan. Otroligt rent och välordnat ställe för att vara en bilverkstad - så brukar det inte se ut hemma... Skulle ta bort blinket som uppstod när vi kopplade bort våra airbags i baksätet. Men det kunde de inte lösa utan att också koppla bort airbagsen i framsätet... Så blinket får vi leva med. På vägen dit upptäckte vi att fönstret på passagerarsidan inte gick att stänga så vi passade på att fixa det också. Kollade även motorn, bromsarna och lufttrycket i däcken och allt var bra. Känns skönt! Idag har vi lämnat in bilen på "recond". Så imorgon när vi rullar iväg på vår utflykt till Kakheti så har vi en bil i topp-skick!

söndag 10 oktober 2010

Strömavbrott

I går kväll hade jag svårt att somna (för utvilad?). Just som jag hade slumrat in väcktes jag av att det började mullra. Är det vår generator som gått igång? Vi har en gigantiskt diesel-generator i garaget som kan försörja ett mindre sjukhus. Måste ha väckt hela kvarteret... Peeter, är du vaken? Är det vår generator som startat? Inget svar - han som alltid vaknar av alla ljud på natten. Betyder att jag måste ta saken i egna händer och tassa ner i garaget för att stänga av den. Är på väg att ta med mig en ficklampa ner, men tycker inte att jag behöver någon - jag kan ju tända lyset. Tänder på väg ner, och tar mig ut i garaget. Hur var det nu man satte på och stängde av generatorn? Tryckte på några knappar och så blev den tyst - och MÖRKT. Hmm, skulle haft den där ficklampan. Det finns ju en anledning till att generatorn gått igång - strömavbrott. Fick famla mig upp för trapporna. Så fort jag kommit upp från garaget var det trots allt ganska ljust. Jag tittade ut och det visade sig att TV-tornet blinkade på lika intensivt som vanligt. Inget strömavbrott där inte! Väl uppe i sängen igen kunde jag ju självklart inte somna om...

fredag 8 oktober 2010

En dag hemma

Regn idag igen efter ett avbrott i regnandet med härligt solsken igår. Barnen har varit lediga från dagis och vi har bara varit hemma nästan hela dagen. Vi har haft bageri och restaurang här hemma. Har bakat grahamsbullar och chokladbollar och Olga har gjort rödbetssoppa och auberginer med valnötter.

Hann också med en tur med bilen till en affär vi hört så mycket om, Danish house. Jag hade förväntat mig en blandning av Ikea och dansk design, men det visade sig vara mer i stilen Rusta eller Jysk. De sålde möbler, leksaker, skor, verktyg och lite mat. En besvikelse! Påminde faktiskt lite om Veddesta centrum. Ändå spanade jag inte några möbler som jag eventuellt skulle kunna tänka mig om det här skulle vara det bästa som finns...

Första gången för mig ut på de stora, trafikerade vägarna i stan. Lätt kaosartad trafik, många hetsiga medtrafikanter och massor som händer i gatan hela tiden, men håller man sig mellan filerna och är snabb på bromsen så går det ganska bra ändå. Var väldigt tacksam över att ha Olga med mig i bilen som hittar i stan. Blir värre när jag och Peeter ska ut och köra. Då får vi förlita oss till mitt lokalsinne.

onsdag 6 oktober 2010

Inte sysslolös när man har internet

Hur hinner man med att jobba när man kan lägga tiden på att utnyttja alla möjligheter som finns på internet? Glömde nästan bort att hämta barnen från dagis. Olga var tvungen att påminna mig...

Idag har jag letat boende i Kazbegi. Vi planerar att åka dit nästa helg då det är långhelg här. Lyckades väl sådär, vi ringde runt till några ställen istället. Telefonen är fortfarande ett överlägset medium i vissa sammanhang.

Jag har också lagt upp några bilder på ett web-album. Mer lär det bli, men här kommer i alla fall en länk till fler foton från vår utflykt i lördags: Mtatsminda park

tisdag 5 oktober 2010

Regn

Nu har det regnat tre dagar i sträck. Börjar påminna om Italien... När det regnar här regnar det verkligen ordentligt. Har haft några nätter då det har vräkt ner, men sedan har det blivit soligt och fint på dagen. Men nu som sagt konstant regn i tre dagar. Mörkt börjar det bli också. Jag jämförde solens upp- och nedgång och det visade sig att solen går upp exakt samtidigt i Tbilisi och Stockholm (kl 07). Vi får dock njuta en halvtimme längre av dagsljus än vad ni får därhemma (he, he). Ska bli spännande att jämföra om en månad!

Idag har vi äntligen fått vår ordinarie internet-uppkoppling. Jippie! Såklart inte trådlöst, men det får bli nästa utmaning. Nu njuter vi bara av att ha en fungerande och någotsånär snabb uppkoppling. Peeter är uppspelt -spotify funkar! Och vi har hunnit med att skypa med mormor och morfar (2 ggr) och Eva under kvällen. Ska bli såå roligt att få prata med fler av er därhemma!

måndag 4 oktober 2010

Miljöbovar

Här slänger vi allt i soporna - plastflaskor, konserburkar, papper - allt! Jag kommer att ta med batterierna hem i alla fall, där går min gräns.
Vi köper vatten på flaska - gick åt hutlösa mängder vatten (och plastflaskor) i början. Nu har vi successivt börjat använda kranvattnet mer och snart får vi en stor vattendunk hemlevererad så att vi slipper alla flaskor.
Vi har köpt en stor bil utan att ens ta reda på hur mycket den drar - säkert jättemycket...

Vad göra? Anpassa sig till hur det är här och göra det lilla som går eller försöka förändra världen???

lördag 2 oktober 2010

Bilägare

Nu har vi köpt bil! Det blev en Nissan Pathfinder från 2002. Smutsig, ljus skinnklädsel, men annars verkar det vara en bra bil. Premiärturen idag gick till en park som heter Mtatsminda park på berget ovanför vårt hus. Där tittade vi på TV-tornet på nära håll, åkte parisehjul, såg på utsikten över stan, stötte på 4 brudpar och åt middag. Barnen åkte också några åkattraktioner på egen hand. Vilmas skratt när hon åkte upp och ner i en av dem var helt underbart. En trevlig park!



Igår hade Peeter och jag en kväll för oss själva. Vi var först på premiären av en dokumentärfilm "Lives in transit" och sedan på middag på en väldigt trevlig restaurang - Pur Pur. Båda aktiviteterna tillsammans med Peeters kollega Alf och hans fru Eva. Olga var barnvakt och allt hade gått bra. Det var så härligt att se Vilma leka med Olga innan vi gick. Hon har varit ganska avvisande mot Olga den senaste tiden, men med lite mutor (pannkaka, glass och godis) funkar det mesta!

fredag 1 oktober 2010

Månadsbokslut

Nu har vi varit här en månad. Känns både kortare och längre... Tiden har gått fort, men samtidigt känner jag mig redan som hemma. Vi har ett hus, vi har fått våra saker och kommit ganska mycket i ordning, barnen är inskolade på dagis, Peeter har kommit in i sitt jobb och har fullt upp och vi har köpt en bil (igår)!

Barnen börjar lära sig engelska. Vilma har lärt sig alfabetet, färger och kan räkna ganska bra. Hon har även snappat upp en hel del ord och fraser. Einar kan räkna till 5 och säga enklare fraser som hej då, vi ses imorgon, tack så mycket. Vi försöker också lära oss lite georgiska, men det är svårt och jag har inga högre ambitioner. Men 5 nya ord har vi börjat sätta upp på kylskåpet varje vecka.

Georgien har vi inte sett så mycket av än... Inte heller Tbilisi, vi har mest rört oss mellan hemmet och dagis (och Peeters jobb som ligger precis bredvid). Men vi har i alla fall besökt två olika parker, Vera och Vake, varit i gamla stan och jag har gjort en utflykt med Olga till den stora grönsaksmarknaden. Idag har jag varit med barnen på "teddie bears picnic" med dagis vid stadens etnografiska museeum (en park med gamla hus från olika delar av landet). Så det finns massor mer för oss att upptäcka - spännande!

Människorna vi träffat har varit jättetrevliga! Olga är fantastisk, både med barnen, som hemhjälp, allt i allo-fixare och också trevlig att samtala med. Peeter kollegor och de mammor som jag träffat via dagis har alla varit väldigt trevliga och hjälpsamma. Det har verkligen gjort det enkelt att komma in i livet här!

Jag tror vi kommer trivas!

Några av barnen och fröknarna på dagis.