tisdag 29 mars 2011

somna själv

Tänk vad livet blir enkelt med lite mutor och belöningar. Vi tyckte det var dags för Vilma att lära sig somna själv på kvällarna. Einar har kunnat göra det sedan länge, men Vilma har antingen blivit hysterisk om vi lämnat henne eller kommit efter oss och helt enkelt tillbringat kvällen tillsammans med oss om hon haft svårt att somna. Så vi skapade en kalender för mars, köpte klistermärken och båda barnen har fått klistra ett märke för varje dag som de somnat utan förälder i rummet. Utlovade även en present efter 10 klistrade märken. Funkade från dag 1!

Einar har också börjat klä på sig själv så smått. Äntligen!!! Från att ha varit en strid för att få på honom kläder på morgonen överhuvudtaget, sitter han nu på golvet och kämpar med plaggen. Tar lite tid och kräver lite moderligt tålamod, men ändå härligt att se. Och Vilma har lärt sig knyta rosetter. Vi köpte ett par "typ" Converse till henne med snörning och dragkedja och hoppades att det skulle räcka med att dra upp och ner dragkedjan. Men hon satte sig ner och tränade direkt och vips så kunde hon!

lördag 26 mars 2011

Gudauri

Igår var Peeter och jag och åkte skidor i Gudauri. Peeter tog en dag ledigt och vi lämnade Tbilisi kl. 8 tillsammans med vårt resesällskap, Ian och Alison. Resan upp tog bara 1,5 timme. Vi hyrde all utrustning på plats: skidor, pjäxor, stavar, hjälmar och skidglasögon. Utrustning och liftkort för dagen kostade knappt 280 kr per person. Vi hade en fantastisk dag med nästan tomma backar, fantastiskt landskap, en hel del solsken och perfekt snö. Och jag var bättre på skidorna än jag förväntade mig, har inte åkt alls på 6 år... Vågade mig till och med på att åka lite off-pist, men det var mer än mina stackars otränade lår klarade av. Enda skuggsidan för dagen var att vi inte hade med oss någon solkräm. Smorde in oss på morgonen, men borde ha kompletterat under dagen. Idag är jag röd som en kräfta på kinder, haka och näsa. Om man är ute i snön hela dagen på ca 2500 meters höjd så tar solen ganska bra. Hur gammal måste man bli för att lära sig?

Fler bilder

söndag 20 mars 2011

sköna söndag 2

I morse fick Peeter och jag slumra om lite när barnen gick ner och lekte själva efter att ha druckit sin morgonvälling. Klockan 9 kom de upp och sa att det var dags att vakna. De ville visa oss något... Hmm, hade varit väldigt tyst – kan de ha hittat på något bus? Vi fick följa med ner i lekrummet och det visade sig att de hade städat hela rummet. Och det var riktigt stökigt i går kväll. Vilka barn!!!
Lunchen idag blev pastasallad som picknick på takterassen. Där stannade vi sedan hela eftermiddagen. Låg ömsom i solen och ömsom i skuggan när det blev för varmt i solen (det ni!). Även fikat avnjöts på taket. Barnen roade sig med att läsa och rita. Vi började fantisera om fler lata dagar och kvällar på takterassen. Måste inhandla utemöbler och bygga upp ett drinkförråd.
Dagen avslutades med middag på Vilmas favoritrestaurang – Ban Thai! Vi promenerade både dit och hem och jag var barfota i skorna. Det är vår! Och helt plötsligt nästan sommar...

söndag 13 mars 2011

vårkänsla

Den här helgen har våren kommit till Tbilisi, 8-10 grader varmt, sol och fågelkvitter. Som jag har längtat!
Igår tog vi fram cyklarna och barnen började med att cykla runt på vår lilla, lilla gårdsplan utanför entrén. Sedan gjorde vi en utflykt till "Turtle Lake", en liten konstgjord sjö ovanför stan. Vi avnjöt picknick och Vilma cyklade runt sjön med pappa joggandes i hasorna. Einar har ännu inte fattat hur man trampar tre-hjuling, men han fick i alla fall låna Vilmas gamla mindre cykel med stödhjul och åke fram påputtad av mig. Blir nog fler tillfällen dit, här på gatan vågar vi inte cykla i alla fall!
Idag har vi varit på brunch hos en dagiskompis och gjorde sedan en utflykt till "Jvari Church". Där blåste det så kallt att matsäcken fick intas i bakluckan på bilen. Så än är inte våren här på riktigt...


måndag 7 mars 2011

Bakuriani

Har varit på helgutflykt till Bakuriani tillsammans med Sally, Lene och Paul. Bakuriani är en av Georgiens två skidorter. Det var härligt att komma ut ur stan, första riktiga utflykten sedan vi kom tillbaka från Sverige. Vi hade tur med vädret - det hade kommit ordentligt med snö och solen sken i ansiktet på oss både lördag och söndag. Bakuriani var både georgiskt och barnvänligt. Lätt kaosartat med bilar överallt, oplogade vägar och underdimensionerade parkeringsplatser. Ofärdiga byggnader och övergivna gamla Sovjethotell.

På lördagen tog vi en modern kabinbana halvvägs upp på en av bergstopparna. Tyvärr var sikten inte så bra just då, annars skulle vi tydligen haft utsikt över hela Kaukasus. Vi åkte häst och vagn och besökte en park med både karuseller, kälkbacke och skridskobana. På kvällen intog vi en mycket okulinarisk middag på hotellet bestående av khatchapuri, torrt vitt bröd, kall korv i tjocka skivor (av falukorvstyp), vitkålssallad och en form av potatissallad. Gick hungrig och lite besviken därifrån! Men rummen på hotellet var bättre än väntat. Vi hade jagat hotellrum i dagarna tre och vara bara glada när vi hittade ett hotell som faktiskt hade rum lediga och var villiga att boka oss bara för en natt. Lyckades tydligen välja årets mest fullbokade helg.

På söndagen tog vi en promenad i snön till barnbacken. Där kunde man åka scooter och rida eller varför inte hyra en snowracer och ta sig upp för backen i specialbyggd "kälklift". Träffade också på andra vänner och fick en trevlig lunch tillsammans innan vi packade bilen och åkte hem igen. Blev ingen skidåkning för någon av oss denna gång. Men nu vet vi i alla fall vad vi har att vänta oss nästa gång vi åker dit...

Bilder från resan  

fredag 4 mars 2011

coach tbilisi

Igår hade jag min första coachklient här. Lite nervöst innan, men jätteroligt att komma igång. Känns bra att få göra något annat än att bara fokusera på mig själv och barnen. Ska starta en coachverksamhet tillsammans med en annan mamma från dagis som också är utbildad coach - Coach Tbilisi. I början av nästa vecka har vi förhoppningsvis vår hemsida klar. Har själv byggt den så nu kanske jag ska lägga till "webdesigner" i mitt CV. Lovar att lägga upp en länk här på bloggen så snart den är klar.