onsdag 27 april 2011

Eva på besök

Nu har Eva och Christer åkt hem. En dag tidigare än planerat på grund av att Air Baltic ställde in deras flyg hem. Trots förkortat besök och ganska trist väder så tror jag att de hade en härlig semester här med oss. Vi tyckte i alla fall att det var jätteroligt att ha dem här och vi hann med en hel del på en vecka. Besöket inleddes med firandet av Einars födelsedag. Dagen efter gjorde vi Tbilisi. Vi promenerade ner till gamla stan längs med Rustaveli, gick upp till Narikala och besökte loppmarknaden. På skärtorsdagen åkte vi på en dagsutflykt till Sighnaghi. Var nytt även för mig då det var tjock dimma senast vi var där. Solen sken och temperaturen nådde nästan 20 grader. Långfredagen regnade bort, vi tittade på film mitt på dagen och barnen fick leta påskägg en dag för tidigt. Sedan bar det av på 3-dagars trip till Vardzia och regionen Samtskhe-Javakheti. Vi fick uppleva alla väder under resan: snö och minusgrader, regn och dimma och härligt vårsommarväder. Det blev i alla fall en jättelyckad resa med många upplevelser och vackra vyer. Bilderna talar nog för sig själv. Mitt främsta minne från resan är nog ändå Christers förtjusning i det georgiska brödet. Har även fått mig och Peeter att börja uppskatta det och det kommer definitivt bli fler promenader ner till den lokala bagaren.
Sighnaghi

onsdag 20 april 2011

3 år

Igår fyllde Einar 3 år. Han firade sin födelsedag stort med presenter på morgonen, kalas på dagis, besök i Vake-parken med karusellåk och grillade hamburgare till middag. Bästa presenten kanske ändå var att moster Eva kom på besök. Precis när vi var på väg till dagis kom Eva upp ur sängen efter att ha landat i Tbilisi under natten. Einar var såå uppspelt och skulle visa sina födelsedagspresenter, sina dvd-filmer, sakerna i lekrummet och hur snabbt han kunde springa. Kalset på dagis var mycket lyckat. En lite avvaktande Einar till att börja med, men efter ett tag så släppte det och han busade och hade skoj. Fröknarna hade ordnat så fint med dukning, ballonger, ett fint födelsedagskort och en personliga hälsningar i små kuvert från alla kompisarna på dagis. Jag tror att Einar tyckte att det var en superdag!

söndag 17 april 2011

hamburgare, ankor och påskpynt

Igår var Vilma och Einar på födelsedagskalas på McDonald's. Det var en kollega till Peeter, vars dotter fyllde 5 år, som hade bjudit Vilma och Einar. "Kalas på McDonald's? Nej, du skojar..." var Vilmas reaktion. Det var högljutt, hög volym på stereon och nya lekar i ett. Sedan Happy Meal och tårta. Ja, de tyckte det var kul även om de inte kände några av barnen och alla pratade georgiska.

På kvällen var Vilma och jag på ballet och såg en barnföreställning av "Den fula ankungen". En fullspäckad dag alltså. När jag satt bredvid Vilma i salongen fick jag en härlig känsla i kroppen. Det här är livet - att få uppleva saker tillsammans med sina barn. Och jag njöt av tanken på att jag förhoppningvis kommer att ha mina barn i huset en sådär 20 år framöver.

Idag har vi bakat och påskpysslat och haft Alf, Eva och Agneta på fika på eftermiddagen. Hade egentligen tänkt ut och träna på att cykla, men det spöregnade hela förmiddagen och sedan blev det inte av. Nu en härlig vårkväll. Borde egentligen gå ut en sväng, men nu är det läggdags. Saknar vår härliga tomt i Stuvsta!

måndag 11 april 2011

Vashlovani

Den här helgen har vi varit på besök i nationalparken Vashlovani. Den ligger på gränsen till Azerbajdzjan, så lång sydost man kan komma i Georgien. Vi var där tillsammans med Max, Marcella, Kieron och Inga, som guidade oss fram i den ganska ogästvänliga terrängen. Det var verkligen en speciell plats, karg halvöken med berg som såg ut att vara gjorda av lera. Kanske inte vackert som den svenska skärgården på sommaren, men majestätisk, dramatiskt och imponerande.
Helgen började dock inte så bra. Fredag eftermiddag hämtade jag två barn från dagis som såg ut som de skulle medverka i en reklam för tvättmedel (före användning). Att inte ta ett bad inför utflykten till ödemarken var inget alternativ. Vi hade dock inget vatten i kranarna sedan tidig morgon. Ringde vattenbolaget och frågade när vattnet skulle komma tillbaka. Runt 7 på kvällen var svaret vi fick. Bra! Vid 8-tiden lördag morgon kom vattnet tillbaka och en halvtimme senare fanns tillräckligt med varmatten för att kunna ta en dusch. Vi lämnade därför ett kallt och regnigt Tbilisi något försenade, men med två rena barn.
Väl framme i nationalparken hade vi härligt vårväder, temperaturen steg säkert 10 grader bara de sista 10-15 kilometerna. Vi körde runt i parken och upplevde dess natur, stannade för fika och tittade på utsikten. Det fanns inga riktiga vägar utan vi körde på grässlätter, i raviner och genom floder. Det var tur att jag inte är mer gravid än vad jag är, en månad senare skulle resan ha varit rejält obekväm. Framåt kvällen kom vi fram till stugorna vid floden. Vi grillade och njöt av stillheten, elden och stjärnhimlen. Det var bara vi där förutom parkvakten, Hamlet, som bjöd på mat och vin och höll oss sällskap större delen av kvällen. Han var nog ganska ensam därute.
På söndagen tog vi en lite tur bort längs med floden. Temperaturen steg och solen värmde. Barnen lekte i sanden, blev rejält smutsiga och fick avsluta utflykten med att doppa sig i floden för att bli rena. Resan tillbaka blev ganska dryg. Vi startade tidig eftermiddag och bara att ta sig ut ur nationalparken tog ca 2 timmar. Vi var inte hemma förrän vid sju på kvällen. Då med två biltrötta barn. Sista halvtimmen hade vi ett konstant gnäll från baksätet. Men det var det nog ändå värt...
Fler bilder

fredag 1 april 2011

full fart framåt

Idag har jag och Amanda, eller Coach Tbilisi som vår verksamhet heter, haft vår första ”Hiking and Co-Coaching” tillfälle. 5 personer dök upp och verkade alla väldigt nöjda efteråt. Var verkligen roligt och gav mig en hel del energi! Förra veckan startade vi upp en ”Vision Group” och har nu genomfört 2 av 4 tillfällen. Jag är i full gång med en klient och startar med en andra nästa vecka. Vi har också fått en förfrågan om teamutveckling från en NGO. Så det är full fart på verksamheten. Tror att jag ska fira det med att låta Olga hämta barnen från dagis och lägga mig i sängen och läsa min bok. Var länge sedan jag tog mig tid för det...
Igår var det officiell invigning av Svenska Ambassaden här i Tbilisi. Den stora celibriteten för kvällen var Carl Bildt. En man som har mycket högt anseende bland många som arbetar i den här regionen. Jag insåg att det finns många fler svenskar här än de vi hittills har träffat. Kändes faktiskt lite ovant att cocktail-prata på svenska...