måndag 24 oktober 2011

höstlov

Den här veckan har Vilma höstlov och vi har inlett lovet med ett besök hos frisören. I eftermiddag ska Vilma gå på balett på Einars dagis. Hon har pratat om att börja på ballet jättelänge - nu får hon testa i alla fall. Vi får se om Einar också vill vara med. I fredags var det Halloween party för de små barnen på Vilmas skola. Vad tror ni hon var utklädd till? Just det - balettdansös! Vilmas kommentar i fredags angående höstlovet (som ännu inte börjat): "Jag längtar tills mitt lov är slut. Jag vill gå i skolan." Hon tycker att det är såå kul - strålar som en sol både på morgonen och när hon kommer hem. Vi får helt enkelt se till att hitta på många roliga saker nu när hon är hemma så att hon inte blir uttråkad. Just nu ligger hon och lyssnar på "Kalabalik hos morfar prosten" i lekrummet. Imorgon blir det övernattning hos Olga och på onsdag får Vilma gå en dag på Einars dagis (enligt eget önskemål). Och på fredag får vi besök av Åsa, Mathias och Alvar. Tjohoo! Peeter är i Brüssel den här veckan så jag är solokvist med barnen, men tack vare vår supernanny Olga som alltid ställer upp så känns det inte så jobbigt. Håller tummarna för att nätterna blir lika bra som natten till idag och att de två stora sover gott långt in på morgonkvisten...

Förra veckan var jag och träffade andra mammor med nyfödda bebisar. Det var min vännina Lene som är doula som hade arrangerat "mammagruppen". Spännande med mammor och barn från så många olika länder, de var från Spanien, Frankrike, Italien, Georgien, Kamerun och England. Med papporna så var det nog ännu fler nationaliteter. Jag stack ut lite i gruppen - alla andra hade fött här i Georgien och var förstföderskor.

Vad händer om man blandar juice, vinäger och bakpulver?

onsdag 12 oktober 2011

foton

Eftersom huvudet är fullt av bomull och jag inte vet vad jag ska skriva så får jag fortsätta publicera bilder i stället. Här är en länk till foton från våra första veckor i Tbilisi. Har suttit på Ingrids lekfilt och valt ut bilder, medan hon legat bredvid och snusat. Hör inte till vanligheterna att hon kan ligga själv så här på kvällen.

Idag hade vi picknick på takterassen. Spännande tyckte barnen! Inte illa att kunna sitta ute i kortärmat på kvällen i mitten av Oktober. Lunchade med Peeter idag och det var för varmt för att sitta i solen. Bara att njuta så länge det varar!

måndag 10 oktober 2011

lite av varje

Idag har vi fått TV-kanaler. Det tog oss ett år, men nu så har vi tillgång till en massa ryska och georgiska kanaler och några få men ack så värdefulla kanaler på engelska. Lägligt nu då det är lättare att sitta framför tvn med Ingrid i famnen än att försöka skriva något på datorn.

Idag har jag och Ingrid varit hos en barnläkare för vägning, mätning och allmän läkarkontroll. Det funkade lika bra som hemma, men kändes lite onödigt med en läkare för att väga och mäta. Vår vän Lene som är sjuksköterska och doula har nu köpt in en våg och en mätmatta från Danmark, så när den anländer kan jag väga och mäta hos henne.

I helgen hade vi fullt upp med sociala aktiviteter. Vilma hade klassfrukost på en restaurang i lördags och på eftermiddagen var vi bjudna på lammgrillning. Trevligt! I söndags var Vilma på kalas hos två av hennes nya klasskompisar (tvillingar). Denna gång leklandskalas med hög ljudnivå, clown, spindelman, trolleri och tårta såklart. Medföljande föräldrar satt i rummet bredvid och rökte... Men barnen verkade ha roligt! 

Här har finhösten kommit tillbaka. Hade riktigt kyligt ett tag, men nu har vi haft flera dagar med 20+ och sol. Härligt! Har ätit middag utomhus tre dagar i rad nu.

torsdag 6 oktober 2011

hell hour

Så kallas ibland timmen för tiden mellan dagishämtning och middag. Den är ett minne blott när man har en supernanny som Olga. Efter några stökiga nätter med Ingrid var jag idag jättetrött och hade kommit överens med Olga om att gå och vila en stund under dagen. Mycket kom emellan och det slutade med att jag inte kom i säng förrän efter det att Vilma kommit hem från skolan, strax efter 4. Olga roddade alltså 3 barn och fixade middagen medan jag vilade! Som grädde på moset stannade hon även kvar under kvällen och hjälpte mig eftersom Peeter är borta och roar sig på en ambassadmottagning.

Vi har hittat ett nytt dagis till Einar! Idag var hans första riktiga dag. Ett helt fantastiskt litet ställe som vi tror kommer att passa honom perfekt. 8 barn och två fröknar, en amerikansk och en georgisk, med stort fokus på lärande genom lek, musik och skapande. Vi var där på besök tillsammans igår och han kände sig trygg med en gång. Idag lämnade jag honom några timmar och när jag kom och hämtade var han uppspelt och glad och ville inte gå hem. Sånt gör en mamma glad! Det enda negativa är att dagiset ligger en bit bort och jag måste köra honom 15-20 min i Tbilisi-trafik.

Imorgon är det helgdag här - utlyst igår eftermiddag - pga att frankrikes president Sarkozy kommer på besök...