tisdag 29 november 2011

3 månader

Idag blir Ingrid 3 månader. Hon är inte längre en liten nyfödd en och jag får inte längre höra "Vaimee - patara" om jag går ut med henne (betyder ungerfär "herregud vilken liten en"). Hon sover fortfarande ganska mycket på dagarna, orkar vara uppe 1-2 timmar åt gången. Men när hon är vaken och inte är trött är hon nästan alltid glad och nöjd. Hon älskar när vi pratar med henne. Då svarar hon tillbaka med sina olika ljud. Och ler vi mot henne så får vi ett leende tillbaka. Det bästa som finns är att ligga på rygg utan blöja och sprattla i frihet. Just nu kämpar hon med att rulla över till mage. Hon är nästan där, men behöver ett litet handtag för att komma hela vägen runt. Storasyskonen älskar henne, men är lite hårdhändta i sitt pussande och kramande. Imorgon ska vi till doktorn för första vaccinationerna. Lite läskigt. Försöker ta vara på tiden med vår lilla prinsessa - det går så fort framåt...

måndag 28 november 2011

snö

snö från grillen
Det bara snöar och snöar. Riktig julaftonssnö faller över Tbilisi. Jag tror att det har kommit mer snö under november än vad det gjorde under hela förra vintern. Om jag minns rätt hade vi inte snö förrän i februari förra vintern. Tyvärr är det nollgradigt så snön smälter snabbt bort. Igår var vi ute och lekte i snön. Vi byggde en snölykta och en snögubbe, men de är redan borta. I morse hoppades Vilma att de skulle få gå ut och leka i snön på rasten. Risken är nog att de får bli inne. De har inte riktigt någon "i ur och skur" pedagogik här. Einars dagis var i alla fall ute och lekte i snön i morse när jag lämnade honom.

utsikt från takterassen



torsdag 24 november 2011

läsa och skriva

Vilma har lärt sig att läsa. Hon började träna för en dryg månad sedan. Var jätteduktig och läste 10-15 minuter varje kväll efter skolan. Nu läser hon alla ord hon ser. Blir inte alltid helt rätt, men ofta kan hon luska ut vad det står. Att det ibland är på svenska och ibland engelska gör det inte alltid så lätt eftersom vissa bokstäver uttalas olika. Hon har också ork att läsa flera sidor i en bok. Hon är verkligen superduktig!

Einar har börjat skriva. Han skriver nu sitt namn helt själv. Han kan alla bokstäver, kan skriva av ett ord och även skriva hela ord själv om han får hjälp med stavningen. Han älskar att sitta vid datorn och skriva saker i word. Igår skrev han upp alla namn på barnen på dagis. Han är bara 3,5 år!

Vi är självklart jättestolta över våra barn. Men nu behöver vi träna mer på utomhusaktiviteter som att springa över rötter i skogen, cykla, åka skidor och åka skridskor. I Vilmas skola är de bara ute ca 30 min efter lunch om det inte regnar eller snöar. På Einars dagis är det lite bättre, men fokus är på kreativa aktiviter och inte på rörelse. Igår var vi i alla fall ute på en promenad upp för berget bakom vårt hus. Tyvärr var det kallare än vi trodde och blåste en hel del, så vi fick snart gå hem för att inte frysa.

onsdag 16 november 2011

vinterkyla

För ett år sedan skrev jag om novembersol här på bloggen. Då hade vi sol och milt väder hela november. I år har vi vinter istället. Igår var det 2 minus på morgonen. Vilmas skolbuss tyckte vi var sena och valde att inte vänta. Så jag fick glatt kasta i mig frukosten, ge Ingrid mat och sedan köra henne till skolan. På vägen tillbaka var det halt och jag fick sladd på bilen. Såg att det var is på vägbanan så jag tog det lungt, men det hjälpte inte. Bilen bakom såg ingen anledning att ta det lungt. Hans reaktion när jag sladdade runt på vägbanan var att tuta och köra om...

Har varit lite sjuka här hemma. Förra veckan hade jag ont i halsen och ont i huvudet och det kulminerade i lördags med 39 graders feber. Tror inte jag haft så hög feber sedan barnsben faktiskt. Men jag har också haft 37,5 och mått sämre. Gick och la mig med fleecetröja under världens tjockaste och varmaste duntäcke. Skönt till att börja med, men lager efter lager åkte av under natten och även täcket byttes tillslut ut. Även Ingrid hade feber. Hon kurerade sig med att sova konstant från fredag eftermiddag till söndag kväll. Och i måndags kväll var det Einars tur, 39 grade han också. Så han har varit hemma från dagis i två dagar.

onsdag 9 november 2011

väderomslag

I lördags svettades vi i t-shirts i Uplistiskhe. 15 grader med strålande, värmande sol kändes mer som 20 grader. I måndags blev det kallt och regnigt och under dagen förvandlades regnet först till snöblandat regn och sedan till snö. Igår var det nollgradigt och snö på kullarna runt om Tbilisi. Vintern är här! Lite tidigt om jag får tycka... Hoppas på ett nytt väderomslag så att vi får en lika härlig och mild höst som förra året!

måndag 7 november 2011

besök

Nu har Åsa, Mathias och Alvar åkt hem. Tomt och lite ledsamt - vi har haft jätteroligt under en dryg vecka tillsammans. Vi har gjort Tbilisi - gamla stan, basroba och dry bridge market. Vi har varit på utflykt till Lopota i Kakheti, grottstaden Uplistsiskhe och gjort en snabb visit i Mtskheta. Vi har hängt hemma, lekt, sjungit på Einars dagis, provat Armensk konjak och ätit en hel del geogisk mat. De har fått uppleva både regn och solsken, turligt nog har det varit sol på utflykterna. Och vi har tagit massor av foton, har laddat över alla Åsas foton till min dator och tillsammans har vi nästan 1000 stycken... De bästa hittar ni här.