söndag 29 september 2013

tillbaka

Så var vi tillbaka i Tbilisi efter en fantastisk sommar i Sverige. Ja sedan en knapp månad faktiskt och jag är sent om sider tillbaka här på bloggen.

Einar har börjat i "year 1" på Vilmas skola. Stora killen! Han har blivit kallad "model student" och "smarty pants" av sin fröken, Ms Stephanie. Han var mäkta stolt över att bli först i klassen med att fylla sin "sticker chart" med klistermärken som man får om man sköter sig och kan svara på frågor. Så även om det är ganska tröttsamt för en femårig att gå långa dagar i skolan, så har Einar klarat det väldigt bra. Jag brukar alltid hänga kvar med barnen en stund på skolgården så att de får tillfälle att leka av sig med kompisarna innan vi går hem. För att balansera upp det, enligt min mening, alltför akademiska fokuset i skolan.

Ingrid har börjat på dagis. "Gå dagis", "gå dagis" har vi hört ett antal gånger här hemma. Än så länge har hon bara varit några timmar per dag och heltid blir inte aktuellt för hennes del. Men hon tycker att det är roligt och det lilla dagiset som vi har valt verkar bra (tredje dagiset sedan vi flyttade hit). Som en bonus var jag med och såg till att Olgas dotter Elena fick jobb där också - win, win, win!

Jag har gjort en jobbtour till västra Georgien. Under våren tog jag fram en policy och processbeskrivning för rekrytering, certifiering och uppsägning för kommunerna i västra Georgien tillsammans med organisationen Transparency International. Och nu var det dags att åka ut i verkligheten och försöka få dem att utvecklas i riktning mot denna sk "best practice". Det gick både riktigt bra och åt skogen faktiskt, men i stort en värdefull erfarenhet.

Vi har också hunnit med en helgutflykt med tåget till Batumi. En härlig fredagseftermiddag vid poolen hann vi med, men sedan regnade det konstant. Ganska tröttsamt!

Annars har stort fokus varit på att få till ett kontrakt med en entreprenör för utbyggnaden på huset där hemma. Förhoppningsvis blir kontraktet påskrivet och klart inom kort.