tisdag 24 december 2013

God Jul

Vi firar vår tredje jul i Tbilisi. I år utan besökare från Sverige. Istället har vi bjudit över Olga och hennes familj att fira julafton med oss. Julstämningen har infunnit sig. Det började med luciaträningar redan i slutet av november. Vi har bakat pepparkakor, lussebullar, kokat knäck och kola, gravat lax och gjort sill. Barnen har haft julföreställningar i skolan. Einar spelade får i "Born in a barn" och Vilma representerade Kina i "Children of the World". Ingrid hade också en julavslutning på dagis, men ville inte vara med och sjunga. Ganska kallt har vi det fortfarande, även om det nu är vackra, soliga dagar som gör att temperaturen stiger ganska mycket under dagen.

Julgransjakten i år var spännande som vanligt här. Vi var ute för att köpa en gran redan tredje advent och
hittade en jättefin, lagom stor gran nere vid Dry Bridge. Försäljaren ville ha 300 lari för den (ca 1200 SEK) och den var med rötter i jord så vi bestämde oss för att ha lite is i magen och leta vidare. Men utan julgran vill man ju inte vara och eftersom det inte säljs så mycket julgranar här så var det svårt. Bad Olga ringa runt för att hitta en gran och det visade sig att Dry Bridge var bästa alternativet. För Olga skulle granen bara kosta 200 lari, så jag och Olga åkte tillbaka efter att ha fått löfte från grannen om att få låna en såg för att såga av roten. Den fina granen var så klart såld och de hade bara små granar kvar förutom en som var ganska tjock och ful. Frågan var nu om vi skulle ta den knubbiga granen eller köpa grisen i säcken av julgransförsäljaren som kör hem granar (som vi gjorde förra året). Vi ringde honom och han försäkrade att han hade stora och fina granar, så bestämde oss för honom. Senare på kvällen kom granen hem - den var över 3,5 meter hög och gick inte att resa i vårt vardagsrum med ganska bra takhöjd. Så det blev att låna sågen i alla fall. Vi fick till det till slut, men varje gång jag går förbi granen känns det som att den blivit något lite större och grenarna något lite längre.

Igår var jag och Peeter i Tbilisi Mall för att köpa julklappar och handla julmat. Fantastiskt skönt att kunna gå ut och shoppa i lugn och ro den 23 december. Allt gick ganska bra, förutom att jag glömt mitt diplomatleg i kopiatorn hemma och Peeters visakort var spärrat. När vi satte oss i bilen för att åka hem ville bilen inte starta. Det var bara att packa ur en fullastad bil och packa in oss i en taxi. Sedan fick Peeter ägna resten av dagen till att bogsera bilen till bilverkstaden.

Men nu har tomten varit här under natten, barnen är uppspelta och vi hoppas på en sista härlig jul tillsammans här i Tbilisi.

God Jul på er alla!



måndag 23 december 2013

partaj, kalas och festligheter

December har varit fullspäckad av olika slags trevliga tillställningar. Det började med St. Andrews Party hos Dough och Katie den 30 Nov. Där var det som vanligt fullt ös och vi lämnade inte festen förrän vid tvåtiden. Sån tur är har vi gångavstånd hem. Helgen efter var det Fleur och Anthony som hade avskedscocktails. Där blev vi bjudna på många smaskiga drinkar och fick ta farväl av goda vänner. Sedan kom luciahelgen med ambassadens luciafirande på fredagen. I år var det en stor mottagning på restaurangen ovanför bergbanan i Mtatsminda. Luciatåget med de georgiska svenskstudenterna var i år förstärkt med ambassadpersonal, danska barn och amerikanska svenskättlingar. Det blev väldigt lyckat och ganska sent - i alla fall för barnen som inte var i säng förrän vid 22.30, trots hosta och öroninflammation. På lördagen var vi bjudna hem till Claire och James på julfest. Vi var länge tveksamma till om vi skulle gå då Einar och Ingrid varit sjuka en längre tid och vi hade liksom förväntat oss att insjukna själva. Dessutom var Olga inte helt kry och hade fått jobba sent två helger i rad. Jag var dessutom ganska trött efter att ha gått till sängs senare än vanligt två helger i rad utan att ta igen sömnen. Men vi gick och hade trevligt även denna kväll. Igår hade vi vår traditionsenliga "afternoon glögg" med de vänner som blir kvar i Tbilisi över julen. Det blev jättelyckat och en mysig start på julen! Nu är det skönt att det är jullov så vi får ta igen oss lite.

Utsikt över Tbilisi och Samebakatedralen.

onsdag 11 december 2013

kallt

Vi har det ganska kallt här i Tbilisi just nu. Runt nollan och isande nordliga vindar har vi haft den senaste veckan. Och imorgon ska det snöa till barnens stora glädje. Frågan är hur mycket snö det blir och hur många timmar den ligger kvar... I västra Georgien har det redan varit snöoväder. Så pass att Peeter fick ställa in ett fältbesök den här veckan. Har insett att jag inte är så förtjust i kyla och snö. Trivs ganska bra med lite mildare vintrar och barmark. Även om vi nu ser fram emot skidsäsongen uppe i bergen.

Som vanligt den här årstiden dras vi med förkylningar. Einar har nu varit hemma från skolan en hel vecka. Det började med feber i onsdags och sedan bröt förkylningen med hosta ut under helgen. Stackars lilla Ingrid har fått sin beskärda dos av förkylningar den här hösten sedan hon började på dagis. Även hon har varit förkyld med kraftig hosta och idag blev hon sämre igen så jag ringde på en läkare. (Såå skönt med hembesök och slippa dra sjuka barn till vårdcentralen.) Det visade sig att hon hade öroninflammation på båda öronen. Så det blev en rask promenad till apoteket och en första dos penicillin för henne.