måndag 8 november 2010

Kazbegi

Så kom vi äntligen iväg till Kazbegi. Efter sovmorgon, lång frukost och packning rullade två bilar från Gogebashvili mot Kazbegi lördag förmiddag. Vägen upp var fantastiskt vacker och solen strålade på oss. Till och med så mycket att lilla Vera fick lite färg i ansiktet under lunchstoppet. Vägen var bra största delen av resan och vi hade den nästan för oss själva även om vi ibland fick dela den med kor, får och getter.

Den lilla byn Kazbegi, eller Stepantsminda som den egentligen heter, var både genuin och lite deprimerande. Kor som gick fritt på gatorna och många gamla hus som nästan såg övergivna ut. Ganska kallt var det också, då samhället låg i skuggan av det höga bergen. Även hotellrummet var kallt och bastun var trasig (Peeter mycket besviken...) Vi som hade valt att bo på hotell istället för homestay för att få lite värme och lyx. Det visade sig att vårt ena element inte fungerade och ett litet element räckte inte till för att värma rummet. Ville inte sova i kallt rum igen så det slutade med att vi bytte ett rum med utsikt till ett med värme. Men middagen var god, sängarna var sköna och rummen var rena.

Efter frukust på söndagen packade vi in oss i bilarna för att köra upp till kyrkan uppe på berget - Tsminda Sameba. Vägen var mycket dålig på sina ställen och vi var glada för att vi hade 4-hjulsdrivna bilar. Nästa gång tar jag med mig någon som vill rida upp med mig, det gick att hyra hästar nere i byn! Uppe vid kyrkan var det otroligt vackert! Tsminda Sameba ligger på 2.200 meters höjd och det kändes när man sprang eller busade med barnen. Berget bakom, Mount Kazbek, är det tredje högsta i Georgien på 5.033 m. Vilma som hade längtat efter snö fick äntligen leka lite i den lilla snö som fanns och jag gick loss med kameran.

Vägen hem var minst lika vacker som uppresan. Vi stannade för medhavd lunch vid en gammal sovjetisk utsiktsplats klädd i mosaik. Gjorde sedan även ett stopp vid en kyrka i Ananuri. Tog en massa kort, men som det brukar vara med spektakulära vyer gör de sig aldrig lika bra på foto som i verkligheten. Ett urval hittar ni i alla fall här.
Tsminda Sameba med Mt Kazbek i bakgrunden

2 kommentarer:

  1. Underbara bilder och det låter ju som du väntar på mig så vi kan rida upp...:)

    SvaraRadera