onsdag 20 juni 2012

skolbyte

Vilma ska byta skola till hösten. Det blir hennes tredje dagis/skola sedan vi flyttade hit. Vi har just bestämt oss och idag känns det inte bara som rätt beslut. Vilma trivs i sin nuvarande skola och är alltid glad när hon ska gå och när hon kommer hem. Hon har kompisar och har lärt sig massor. Varför väljer vi då att flytta henne? Vilmas nuvarande skola är ganska dyr och lever inte upp till våra förväntningar på en bra, internationell skola. Vi har bla irriterat oss på kommunikationen från Vilmas lärare till både barn och föräldrar, tiggarbrev från skolan om donationer av våtservetter, lim och andra småsaker, en simlärare som inte pratar engelska och skriker på barnen, inga läroböcker eller andra pedagogiska hjälpmedel - bara mängder med papperskopior som kommer hem i ryggsäcken (vägde en hög Vilma kom hem med en dag och den vägde 0,5 kg). En dag förra månaden blev jag riktigt arg och besviken på Vilmas lärare. Vilmas klass skulle på utflykt till Tbilisi zoo. Av någon anledning hade jag missat informationen om detta och inte skickat med Vilma pengar och lunch för utflykten. Då tar Vilmas lärare beslutet att lämna Vilma (och ett antal andra barn vars föräldrar också missat!) i skolan. Min åsikt är att skolan har ansvar för att ge alla barn samma möjligheter hur korkade, slarviga, förvirrade eller trötta föräldrarna är (och det fick de också höra).

Eftersom vi inte har varit särskilt imponerade av skolan och flera av hennes klasskompisar antingen byter skola eller flyttar från Georgien så bestämde vi oss för att i alla fall undersöka vilka alternativ som finns. Vi trodde nog inte det fanns något bättre. Men så gjorde jag ett besök på British Georgian Academy och fick ett mycket bra intryck. Varm atmosfär, proffessionell ledning och mycket resurser till drygt hälften av vad Vilmas nuvarande skola kostar. Det är fortfarande ett stort akademiskt fokus och inte så mycket utomhusaktiviter eller alternativa pedagogiska grepp som jag hade önskat, men som helhet verkar det vara en mycket bra skola.

Vilma är positiv till flytten. Vi ville att hennes ord skulle väga tungt i beslutet. Hennes kommentar när vi sa att vi funderade på detta var ungefär: "Det är OK, ni väljer det som ni tror är bäst". Det är tur att vi har en sån anpassningsbar dotter - kanske mest mamman som tycker att det är jobbigt med alla dessa skol- och dagisbyten för barnen...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar